Dimi örgüsü pamuklu ve yünlü dokumacılıkta çok kullanılmaktadır. Kadın ve erkek elbiselik kumaşlar, baddaniyelik kumaşlar dimi örgüsü ile dokunur. Bunların yanı sıra yün iplikleriyle şal,atkı gibi giysi aksesurlarıda dokunabilir.
Dimi örgüsü, bezayağı örgüden sonra ikinci ana örgüdür. Dimi yüzeyinde eğimli yollar oluşturan, atkı ve çözgü ipliklerinin tekli, ikili, üçlü vb. atlamalarla kurdukları bağlantılardan ortaya çıkan bir örgü türüdür.
Atlama bir ipliğin kendine dik olan diğer iplikler üzerinde kalan kısımdır. Bir atlamanın altında kalan iplik sayısına göre atlama; tekli atlama, ikili atlama nitelendirilir.
Dimi örgüde, bağlantıların atlamalarla soldan sağa veya sağdan sola diyoganal eğimler oluşturmasıyla meydana gelir.
Dimi örgülerle daha ağır gramajlı kumaşlar yapılabilir. Çünkü iplikleri birbirlerine daha fazla yaklaştırarak daha sık bir kumaş dokumak mümkündür. Diğer yandan örgülü kumaşlarda atlamalar birbiri arasından kayma yapabildiklerinden, bu kumaşlar atlamaların yan yana dizildikleri dimi çizgileri yönünde esneklik gösterirler. Bu esneklik kumaşın ani gerilmelere karşı direncini artırdığından özellikle dış giyimde kumaşlar için uygundur. En küçük dimi örgü raporu 3 çözgü ve 3 atkıdan oluşmaktadır.
Dimi Örgü Çeşitleri Çizim Yöntemi ve Çizimleri
Dimi örgüler; eğim sayısına, eğim yönüne ve iplik dağılımına göre gruplandırılır.
Eğim Sayısına Göre Dimi Çeşitleri
Eğim Sayısına Göre
Tek eğimli dimi
Örgü raporunda tek diyagonal oluşur.
Çok eğimli dimi
Örgü raporunda birden fazla diyagonal oluşur.
Eğim Yönüne Göre Dimi Çeşitleri
Eğim Yönüne Göre
Sağ Yollu dimi
Dimi diyagonali soldan sağa doğru yükselir.
Sol Yollu dimi
Dimi diyagonali sağdan sola doğru yükselir.
İplik Dağılımına Göre Dimi Örgüsünün Çeşitleri
İplik Dağılımına Göre
Çözgü Yüzlü Dimi
Çözgü İpliğinin üstte olduğu noktalar fazladır
Atkı Yüzlü Dimi
Atkı ipliğinin üstte olduğu noktalar fazladır.
Eşit Yüzlü Dimi
Çözgü ve atkı ipliklerinin üstte olduğu noktalar
(Dengeli )
eşit sayıdadır.
Serj örgüler olarak da anılan dimi örgüleri kumaş yüzeyinde bir açı oluşturarak sağa ya da sola eğimli yollar oluşturan örgüler olarak tanımlanır. Bezayağı örgülerinde bağlantı noktaları dört köşeden temas ederken dimi örgülerde sadece iki noktadan temas etmektedir. Bu durum kumaşa esnek bir yapı kazandırmaktadır.
Dimi eğimlerinin sağa doğru yükselişleri Z harfi ile sola doğru yükselişler ise S harfi ile gösterilir.
Dimi örgüsünün özellikleri
Dimi örgüsünün kullanım alanları
Dimi örgüleri genellikle erkek ve kadın dış giysilik kumaşlar, denim (kot) kumaşlar, battaniyelik kumaşların üretiminde tercih edilmektedir. 4.2. Dimi Örgülü Kumaş Analizi Yapma Dimi örgülü kumaşların analizi, DOKUMA KUMAŞ ANALİZİ de geniş bir biçimde izah edilen yöntemler ve sıralamaya göre yapılmalıdır.
Yorumlar